Madeleine Venter

Christen Skrywer

Wie is ek?

In mense se oë seker nie juis iemand besonders nie. Op skool was ek nooit ʼn leier nie. Nie onder die top tien nie. Nie deel van die in-groepie nie. Ek het nie besonderse prestasies gehad nie. Om die waarheid te sê, ek glo nie enige iemand wat saam met my op skool was kan my nog onthou nie. Dalk onthou hulle die stil, skaam, donkerkop meisie met wie jy net diep dinge kon praat.

Wat niemand vir ʼn groot gedeelte van my lewe van geweet het nie, was die noemenswaardige hoeveelheid ure wat ek aan skryf spandeer het. Miskien het hulle daaroor gewonder toe ons Afrikaanse onderwyser op Hoërskool een van my opstelle voorgelees het terwyl die trane rol soos sy lag – dit was ʼn komiese opstel. Miskien het hulle snuf in die neus gekry toe ek ingeskryf het vir ʼn jaarlange “Kreatiewe Afrikaans” kursus by die destydse RAU, of “Skryf vir die Gees” slypskole en kortverhaal kursusse bygewoon het.

Skryf was nog altyd so ʼn deel van my lewe dat ek dit nie eens nodig geag het om enige iemand daarvan te vertel nie. Dit was maar net doodeenvoudig wat ek was. ʼn Skrywer.

Na skool het ek onderwys gaan studeer en vir sewentien jaar skool gegee. Ek het latere jare ook verder studeer en ʼn mede-graad in Pastorale Berading verwerf.

In 2001 is ek met Rheumatoïde Artritis gediagnoseer. Hierdie diagnose was in ʼn groot mate daarvoor verantwoordelik dat ek so te sê opgehou het om te skryf.

Dertien jaar later word ek egter uit my arme-ek mentaliteit geruk deur ʼn pastoor wat my daarop wys dat ek besig is om my roeping te mis. Net daar besluit ek om myself reg te ruk en ʼn kopskuif te maak. Ek is nié ʼn kroniese siekte lyer nie, ek is wat die Here my gemaak het, ʼn skrywer.

In Januarie 2014 word my kortverhaal, Tjomma in Vrouekeur geplaas. My eerste plasing op Blog vir Jesus verskyn in September 2015 en in Maart 2016 begin ek ook ʼn Engelse blog. In Desember 2016 gee ek die boek Uit Hom, deur Hom, tot Hom uit. ʼn Boek met een en twintig van die gewildste plasings op Blog vir Jesus.

My debuut roman The Grace Song verskyn in 2019 en kort daarna volg twee kinderboeke, Little Lambs Learning about Fruit of the Spirit en Little Lambs Learning some proverbs.

Ek het eintlik in 2015 reeds die eerste boek geskryf as Skaperjolle – Vrug van die Gees, maar toe besluit om die boek oor te vertaal in Engels. Kort voor lank word daar egter gevra vir die Afrikaanse weergawe van die twee kinderboeke en so sien Skaperjolle toe uiteindelik ook die lig.

Skaperjolle, Vrug van die Gees en Skaperjolle, Spreuke het albei in 2021 verskyn.

My kortverhaal, Tweede Kanse, verskyn in Huisgenoot se 10 Junie uitgawe van 2021 en Toeskouers word opgeneem in Kreatio se kortverhaalbundel, Komieklike Kortverhale.

My gedig, My hart klop in Afrikaans, word opgeneem in Ink Skryf in Afrikaans se bloemlesing Inspraak 2.

Saam met die titel Christen kom die groot opdrag: Gaan maak dissipels.

Saam met die groot opdrag, die belofte van die Heilige Gees, wat my krag gee en toerus vir my taak.

Wie was Petrus en die ander dissipels? Hulle was in mense se oë niemand besonders nie. God het hulle egter geroep, regverdig gemaak, ʼn opdrag gegee en hulle toegerus vir hulle taak. Dit bly nog dieselfde vir alle Christene. God kan elke regverdige se talente tot eer van Sy koninkryk aanwend.

Ek het gekies vir God. Ek het gekies om alles wat ek doen tot Sy eer te doen. Daarom skryf ek vir Hom.

Mag my skryfwerk vir jou tot seën wees en jou toerus en krag gee vir jou groot opdrag.

Soek altyd eers die koninkryk van God.

Liefde

Madeleine

Luister na my onderhoud met Ekta Somera

Gaan lees my Engelse blog hier:

Kom kuier saam op sosiale media: